LABÜRINT


Torgu kuningriik korraldab 25. mail 2024 talgud, mille käigus plaanitakse Sääre külas Sääre tipu kinnistule rajada muinasaegsete tavade järgi rituaalne kivilabürint.


Spiraalsed labürindid olid muinasajal eriti levinud saartel ning rannikuil. Meremehed, kaupmehed jt rändajad viisid neis läbi rituaale, et oma reisidel ja rännakuil endale edu tagada. Labürindi läbinu kindlustas end äraeksimiste ja kadumajäämiste vastu.


Ehitusidee pakkus välja Hiiumaa Kuninglik Karskete Ölutinautlejate Selts, kes Hiiumaal on rajanud juba kümmekond kivilabürinti. Kuna Torgu Kuningriigi põhiliste ülesannete hulgas on turismi edendamine Sõrve otsas ja ka kohalike ajalooliste traditsioonidega tegelemine, siis on selline idee kuningriigi sihtidega kenas kooskõlas.

 

Labürindi rajamisele on andnud nõusoleku kohalik osavallakogu ning keskkonnaamet. Saaremaa vald eraldas rajamiseks vajaliku maa-ala Sääre külas (parempoolsel pildil).


Kuningriigi sõbrad ja toetajad on oodatud osalema labürindi ehitamise talgutele. Kel võimalus, võiks ka ühe või mitu omaenda kivi kaasa võtta (ca 20-25 cm läbimõõdus).

Ülal pildil üks vähestest Eesti aladel säilinud muinasaegsetest labürintidest Aegna saarel. Paremal tüüpilise ristilabürindi üldskeem. Siia Säärele rajatav labürint saab uudsema kuju.


Laevateede äärsele Aegnale, Eerikneemele, võidi see 11-käiguringiga kivilabürint rajada arvatavasti 11-13 sajandil, kui mitte varem. Tegemist ongi vanima labürinditüübiga, mida muuhulgas iseloomustab keskmes kividest moodustuv rist. Üldise ristiusustamise käigus sobitati seeläbi labürindikäsitlus religioonile parketikõlbulikuks ning need „paganlikud“ riitusobjektid pääsesid hävingust. Labürindis hakati ühtaegu nägema nii Kuradi eksitajat ja tema väe kaotajat, kui ka püha teekonda ehk palverännakut Jeruusalemma. Vana-Kreeka mütoloogia tuules sai labürindi (kui Jumala tee) läbijast Theseusest võrdkuju Jeesusele ja Minotaurosest Kuradile. Kirikute seintele ning võlvidele maalitud labürinte peeti kaitse-sümboleiks. Näiteks võib Soomest, Turu linna Maarja kiriku võlvidelt leida kolm Aegna labürindiga sarnanevat freskot.


Väärtusruumi teisenemise ning algteadmiste minetamise tuules on labürintidest saanud meelelahutuslikud objektid. Nende läbimist on vürtsitatud laulu, tantsu ja kõikvõimalike soovide manifesteerimisega. Aegna labürindi puhastamise käigus (2009) eristus sellegi keskmest kerge lohk, mis viitab, et ka siin on omal moel „tantsu vihutud“. Antud juhul võis olla tegu ümber oma telje pöörlemisega, mis toetab teadvusseisundi muutumist.